Wat is het Depot Boijmans van Beuningen?
Een museumdepot is een opslagplaats waar kunstwerken die niet direct tentoongesteld worden in het museum worden opgeslagen. In het depot verdwijnen de opgeslagen kunstwerken uit het zicht van de museumbezoekers.
Vrijwel alle musea in de hele wereld hebben veel meer kunstwerken in hun collectie dan zij ooit tegelijkertijd kunnen vertonen. Al zou het Museum Boijmans van Beuningen na een grondige verbouwing nog tien keer zo groot worden, dan nog moeten er kunstwerken in het depot achterblijven.
Uniek in de wereld
Het Depot Boijmans van Beuningen is uniek in de hele wereld. Nooit eerder heeft een museum een depotgebouw neergezet dat toegankelijk zal zijn voor het publiek.
Natuurlijk zullen de kunstwerken in het Depot Boijmans van Beuningen niet op dezelfde manier getoond kunnen worden als in het museum zelf. Daar is de ruimte simpelweg veel te klein voor.
Maar wat wel kan, is dat het publiek toegang krijgt tot de verschillende opslagruimtes waar de kunstwerken in het depot worden opgeslagen. En dat is in de hele wereld nog nooit eerder vertoond.
Er is al veel interesse van museumdirecteuren vanuit de hele wereld om het concept van het Depot Boijmans van Beuningen beter te leren kennen. Ongetwijfeld zal het Depot veel navolging krijgen van vele musea overal ter wereld. Daar zijn wij als Rotterdammers natuurlijk hartstikke trots op.
Waarom moest het Depot er eigenlijk komen?
Directeur Sjarel Ex gaf daar een mooie prestatie over tijdens TEDx Rotterdam 2016. (Engels)
In zijn presentatie gaf Sjarel Ex drie redenen voor de noodzaak voor het Depot Boijmans van Beuningen:
1. De kelders van het museum Boijmans zijn lek. Bij zware regenbuien lopen de kelders vol met regenwater. In de kelders van het museum is op dit moment het huidige depot gevestigd.
Tot op heden zijn grote rampen op het nippertje voorkomen, maar dat er iets moest gebeuren dat was duidelijk. Een nieuwe depot dat niet onder kon lopen, stond al heel lang op het verlanglijstje.
In het Depot Boijmans van Beuningen worden de kunstwerken hoog en droog opgeslagen.
2. Aan een gerenommeerd museum als het Boijmans van Beuningen worden jaarlijks vele kunstwerken aangeboden via schenkingen en legaten. Niet alles wat aangeboden wordt, zal worden opgenomen in de collectie en ieder jaar groeit de collectie van Boijmans.
Dat vraagt ruimte die in het oude depot steeds minder voorradig was.
3. Het Museum Boijmans van Beuningen heeft een groot aantal werken van wereldberoemde kunstenaars in de collectie. Daar komen heel wat mensen op af.
Door de beperkte ruimte in het museum kunnen al die topwerken echter nooit permanent tentoongesteld worden. Het kan voor bezoekers die juist een bepaald werk of kunstenaar willen zien een teleurstelling zijn dat het er dan niet is.
Door het nieuwe depot krijgt het museum meer ruimte om kunstwerken die op een bepaald moment niet in het museum tentoongesteld worden, toch aan het publiek te kunnen tonen.
Wie is de ontwerper van het Depot Boijmans van Beuningen?
Het Depot Boijmans van Beuningen is een ontwerp van de wereldwijd vermaarde architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV uit Rotterdam.
Hij is onder andere ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de iconisch Markthal in Rotterdam, de Boekenberg in Spijkenisse en het Rockmuseum Roskilde in Denemarken.
Winy Maas introduceert in onderstaand filmpje zelf het Depot Boijmans van Beuningen.
Het Depot is een gebouw van zeven verdiepingen en zesendertig meter hoog. Bovenop het gebouw is een klein stadspark aangelegd dat gratis toegankelijk is voor iedereen.
In het gebouw zorgt een atrium voor heel veel licht. Het atrium is zes meter breed, achttien meter diep en dertig meter hoog. In het atrium zullen tientallen kunstwerken worden opgehangen. Via verschillende trappen die dwars door het atrium lopen zijn al die kunstwerken te bewonderen.
In de ontvangsthal kun je met de lift naar het dakterras. Tijdens je tocht naar boven heb je vanuit de lift een prachtig uitzicht op het atrium en de daar opgestelde kunstwerken.
Bovenop het Depot vind je het gratis toegankelijke dakpaviljoen met stadspark en een restaurant. Door de hoogte van het Depot zal het uitzicht vanaf het dakterras op de stad geweldig zijn.
Het Museumpark is tijdens de bouw van het Depot ook aangepakt.
Wat is er te zien in het Depot Boijmans van Beuningen?
De hoofdmoot van wat er te zien is in het Depot Boijmans van Beuningen, bestaat uit de collectie van het museum Boijmans van Beuningen zelf. De werken die niet in het museum hangen of aan andere musea zijn uitgeleend, zullen in het Depot worden opgeslagen.
In het gebouw zijn ook verschillende restauratiestudio’s gebouwd. Hier kunnen kunstwerken worden onderhouden en gerestaureerd. Uiteraard wordt het publiek in staat worden gesteld om daar op afstand naar te kunnen kijken.
In het oude depot in de kelders van Museum Boijmans van Beuningen werd het gehele klimaat in het depot gecontroleerd op een standaard vochtigheidsgehalte en temperatuur. Dat is in het nieuwe depot niet anders.
Er zijn verschillende klimaatzones in het depot. Zo is er een klimaatruimte die een extra droge luchtvochtigheid heeft voor metalen voorwerpen. Voor het goed conserveren van foto en filmmateriaal zal er juist een donkerder en koud klimaat beschikbaar zijn.
Wat ook uniek is aan het Depot Boijmans van Beuningen is dat particuliere kunstverzamelaars met hun collectie welkom zijn in het depot. Zij worden in staat gesteld om hun privécollectie op te slaan of tentoon te stellen in een van de expositieruimtes.
Zo kunnen kunstwerken in particuliere handen zichtbaar blijven voor het grote publiek.
Entree Depot Boijmans van Beuningen
De kosten van de toegang tot het depot lopen uiteen.
Zoals eerder gezegd zal een gedeelte helemaal gratis te bezichtigen zijn.
Daarnaast is er een toegangsbewijs dat toegang geeft tot een gedeelte van de in het depot opgeslagen collectie. Daar bovenop zullen er ook speciale rondleidingen worden gegeven onder begeleiding van een gids.
Adres Depot Boijmans van Beuningen
Depot Boijmans van Beuningen
Museumpark 23
3105 CB Rotterdam
Openingstijden Depot Boijmans van Beuningen
Zoals het er nu naar uitziet zullen de ontvangsthal en het dakterras iedere dag gratis toegankelijk zijn voor het publiek.
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11-18
Woensdag: 11-18
Donderdag: 11-18
Vrijdag: 11-18
Zaterdag: 11-18
Zondag: 11-18
Routebeschrijving Depot Boijmans van Beuningen
Voor de routebeschrijving naar het Depot kijkt u op de pagina van het Museumpark.
Bijnamen van Depot Boijmans van Beuningen
Rotterdammers geven aan hun gebouwen graag een bijnaam. De eerste bijnamen voor het Depot zijn al gesignaleerd.
Wat dacht u van De Pot, de Bloempot of de Grote spiegel?