Welke musea staan er in het Museumpark Rotterdam?
Het Museumpark Rotterdam heeft binnen een straal van driehonderd meter maar liefst zeven musea die je kunt bezoeken. Maar liefst twintig procent van alle musea in Rotterdam zijn in het Museumpark te vinden.
Je vindt er:
– Museum Boijmans van Beuningen
– Depot Boijmans van Beuningen
– Kunsthal Rotterdam
– Natuurhistorisch Museum
– Het Nieuwe Instituut
– Huis Sonneveld
– Chabot Museum
Om alle musea en bezienswaardigheden in het Museumpark goed te verkennen, heb je echt wel een paar dagen nodig. Houd er daarbij rekening mee dat het merendeel van de musea veelal op maandag gesloten zijn. Alleen tijdens speciale feestdagen zijn enkele musea op maandag geopend in het Museumpark.
1. Museum Boijmans van Beuningen
Boijmans van Beuningen is zonder twijfel het meest bekende museum van heel Rotterdam. De vaste collectie van Boijmans omvat werk van nationaal en internationaal bekende kunstenaars.
Zo kun je er bijvoorbeeld werk vinden van Salvador Dali, Mark Rothko, Andy Warhol, Paul Cézanne en Anselm Kiefer. Maar ook de Nederlandse schilders Pyke Koch, Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel en ontwerpen van meubelfabrikant Gispen zijn te vinden in de vaste collectie van het museum.
Museum Boijmans van Beuningen wordt niet voor niets wereldwijd zeer gewaardeerd onder de kunstliefhebbers.
Naast de vaste collectie worden er ook doorlopend uiteenlopende tentoonstellingen georganiseerd. Dat kunnen tentoonstellingen zijn van internationaal vermaarde kunstenaars, maar ook hedendaagse kunstenaars met minder bekend werk krijgen aandacht in Boijmans.
In 2019 zal begonnen worden met een grootschalige renovatie en verbouwing van Boijmans. Het museum in het Museumpark gaat dan voor zeven jaar dicht.
2. Depot Boijmans van Beuningen
Het Depot Boijmans van Beuningen is uniek in de wereld. Het Museum Boijmans van Beuningen heeft een enorme collectie kunstwerken. Daar kan maar een klein gedeelte van worden tentoongesteld in het museum. Een euvel waar veel musea tegenaan lopen.
Het overgrote gedeelte van de collectie wordt uit het zicht van het publiek opgeslagen in depots. En dat is jammer.
Het Depot Boijmans van Beuningen brengt daar verandering in. Vrijwel de gehele collectie van het museum die niet in Boijmans zelf wordt getoond, zal in Depot Boijmans van Beuningen toegankelijk zijn voor het publiek.
Het Depot is een aanwinst voor alle liefhebbers van musea in Rotterdam en van ver daarbuiten.
Verder lezen over het Depot.
3. Kunsthal Rotterdam
Kunsthal Rotterdam is geen museum in de letterlijke zin van het woord. Het heeft namelijk geen eigen vaste collectie. Dat wil echter niet zeggen dat er niet veel te zien is. Integendeel.
De missie van de Kunsthal is het presenteren van kunst voor een breed publiek. Daar zijn ze sinds de opening in 1992 bijzonder goed in geslaagd.
Per jaar worden er gemiddeld vijfentwintig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. De Kunsthal heeft de beschikking over zeven tentoonstellingshallen. Dat maakt het mogelijk dat er op ieder moment van het jaar meerdere tentoonstellingen tegelijk te zien zijn.
Kunsthal Rotterdam heeft sinds de opening al heel wat spraakmakende tentoonstellingen en evenementen neergezet.
4. Het Natuurhistorisch museum
Het Natuurhistorisch museum staat pal naast de Kunsthal.
Het museum heeft een enorme collectie skeletten, fossielen, dieren op sterk water en opgezette dieren. Een van de meest in het oog springende collecties van Het Natuurhistorisch is de collectie ´Dode dieren met een verhaal´. Hier vind je bijvoorbeeld de Dominomus die werd doodgeschoten omdat ze 23.000 dominostenen omstootte bij een dominorecordpoging.
Ook het skelet van de vermaarde olifant Ramon uit Diergaarde Blijdorp, heeft in het Natuurhistorisch Museum een prominente plaats gekregen.
In het museum worden het hele jaar door, naast de vaste collectie, ook losse exposities vertoond.
5. Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut is ontstaan uit een samenvoeging van verschillende onderdelen.
In het instituut zijn het 1. Museum voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur samengevoegd met 2. het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en 3. het Agentschap voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur.
In Het Nieuwe Instituut wordt aandacht geschonken aan architectuur in de ruimste zin van het woord. Zowel uit het verleden, het heden als die van de toekomst.
In Het Nieuwe Instituut worden het hele jaar door diverse losse tentoonstellingen, lezingen en workshops georganiseerd.
6. Huis Sonneveld
Direct naast Het Nieuwe Instituut staat Huis Sonneveld.
Huis Sonneveld is in 1933 neergezet in opdracht van de toenmalige directeur van de Van Nelle fabriek, Albertus Sonneveld. Het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt ontwierp de prachtige villa in de stijl van het nieuwe bouwen.
Het nieuwe bouwen kenmerkt zich door functionaliteit en het ontbreken van versieringen.
Naast Brinkman en Van der Vlugt heeft de Nederlandse meubelfabriek Gispen een grote stempel gedrukt op het interieur van Huis Sonneveld. Een aantal ontwerpen die in het huis te zien zijn, zijn speciaal ontworpen voor de familie Sonneveld.
De toegang tot Huis Sonneveld is gecombineerd met die van Het Nieuwe Instituut.
7. Chabot Museum
In het Chabot Museum kun je een grote collectie werken vinden van de expressionistische schilder en beeldhouwer Henk Chabot. Chabot bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Rotterdam.
Naast het werk van Henk Chabot heeft het kleine museum een mooie collectie van tijdgenoten van Chabot. De collectie van kunstverzamelaar Kees Schortemeijer is daar een belangrijk onderdeel van.
De volledige collectie van het museum omvat ongeveer vijfhonderd verschillende werken van voornamelijk Rotterdamse kunstenaars uit het interbellum.
Het Chabot Museum is gevestigd in een van de villa´s in het Museumpark waar het Huis Sonneveld er ook een van is. Sinds 2000 is de villa een Rijksmonument en is het in 2018 grondig gerenoveerd.
Het Chabot Museum behoort tot de top 5 van kleinste musea in het centrum van Rotterdam.
Welke musea in het Museumpark zijn leuk voor kinderen?
Het Natuurhistorisch Museum
De absolute nummer één voor kinderen in het Museumpark is het Natuurhistorisch Museum. Het museum heeft volwassenen veel te bieden, maar voor kinderen is het helemaal geweldig.
Hoe vaak krijg je de kans om op een plek skeletten, dinosaurussen en opgezette dieren van heel dichtbij te zien. Daarnaast organiseert het Natuurhistorisch Museum diverse activiteiten zoals speurtochten en verschillende kinderfeestjes met een bijzonder thema.
Er is zelfs een Museum Jeugd Universiteit waar kinderen tot en met 12 jaar in vier colleges, meer te weten komen over de natuur dan hun eigen schoolmeester of juf. Ouders geen toegang!
Boijmans van Beuningen
Boijmans van Beuningen heeft voor de jeugd een aantal speciale activiteiten. Dit zijn meestal speciale rondleidingen die gecombineerd kunnen worden met een aansluitende workshop.
Ook wordt er eens in de twee jaar de verkooptentoonstelling Kunst4Kids gehouden. Daar kunnen kinderen zelf tegen een gering bedrag een kunstwerk kopen van een echte kunstenaar.
Kunsthal Rotterdam
In de Kunsthal worden tijdens tentoonstellingen Kijk&Doe-tochten en Kijkwijzers georganiseerd. Het doel van beide is om kinderen en jongeren op een andere manier naar de werken in de tentoonstelling te laten kijken.
Het Nieuwe Instituut
Hier worden speciale familie-expedities in de tentoonstellingen gecombineerd met maakactiviteiten op het Dek. Ook kunnen er kinderfeestjes worden gehouden en organiseert het museum in de schoolvakanties het festival FamilieFest.
Huis Sonneveld
Voor jongeren is er een speciale audiotour door het huis.
Chabot Museum
Het museum organiseert een speciale familierondleiding met aansluitend een workshop waarin de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.
Welk musea in het Museumpark zijn gratis te bezoeken?
Alle musea in het Museumpark kunnen, mits voldaan aan de daarvoor gestelde voorwaarden, gratis worden bezocht. Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar zijn, op het Natuurhistorisch Museum na, de musea gratis te bezoeken.
Het Natuurhistorisch Museum is altijd gratis voor kinderen tot en met vier jaar. Op woensdagen is het museum gratis voor jeugd tot en met 15 jaar.
Boijmans van Beuningen is voor iedereen tot en met 18 jaar gratis te bezoeken.
Daarnaast geven alle musea in het Museumpark gratis entree aan bepaalde kaarthouders en groepen. Kijk voor meer informatie op de gratis toegangslijst van alle musea in Rotterdam.
Wat is er nog meer te zien in het Museumpark?
Naast de zeven musea heeft het Museumpark nog veel meer te bieden.
Museumpark villa’s
Zo staan er naast het Chabot Museum en Huis Sonneveld nog meer villa’s in de stijl van het nieuwe bouwen in het Museumpark. Ze zijn niet allemaal zomaar toegankelijk maar via het Chabot Museum kun je daar een mooie rondleiding voor boeken.
Rozentuin en monument G.J. de Jongh
Museum Boijmans van Beuningen loopt aan de achterkant van het museum via een beeldentuin over in de rozentuin. Aan het einde van de rozentuin ligt een vijver. Bij die vijver staat een monument ter nagedachtenis van G.J. de Jongh.
Hij was directeur van de dienst gemeentewerken in Rotterdam van 1879 tot 1910. Hij en zijn medewerkers hebben er mede voor gezorgd dat de haven van Rotterdam in die tijd een enorme impuls heeft gekregen.
Dat stelde onder andere Boijmans van Beuningen in staat om zijn enorme rijkdom op te bouwen.
De inscripties in het monument zijn vervaardigd door Henk Chabot.
Beelden
Door het gehele park staan verschillende beelden opgesteld die vrij te bezichtigen zijn. Voor het overgrote deel zijn het beelden van Nederlandse kunstenaars.
Museumpark Rotterdam evenementen
Op het dak van de parkeergarage in het Museumpark ligt een groot evenemententerrein.
Dat terrein wordt gebruikt voor diverse festivals, markten en evenementen.
De Parade
Zo strijkt daar, aan het begin van iedere zomer, het rondtrekkende theaterfestival De Parade neer. Wanneer de Parade in Rotterdam neerstrijkt, wordt het Museumpark omgetoverd tot een waar tentenkamp. In de tenten kun je dan tien dagen lang genieten van bekende en nieuwe theatermakers.
De traditionele draaimolen en de heerlijk ruikende eettentjes maken de beleving van De Parade helemaal compleet.
Pleinbioscoop Rotterdam
In de maand augustus wordt er op het evenemententerrein een openluchtbioscoop geopend met de naam Pleinbioscoop Rotterdam.
Ruim twee weken lang wordt er iedere avond een film vertoond.
Mensen kunnen tegen een kleine bijdrage een stoeltje huren of zelf een stoel meebrengen om te zitten. Bij mooie warme avonden kun je zomaar met een paar duizend man tegelijk naar een film zitten te kijken in de openlucht.
Wie heeft het Museumpark Rotterdam ontworpen?
Het Museumpark heeft vele vaders. De gebouwen in het Museumpark zijn door diverse architecten ontworpen door de eeuwen heen.
Het gebied was vroeger in handen van de Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken. Hier hadden zij het landgoed Land van Hoboken waar ze in 1852 Villa Dijkzigt lieten verrijzen.
Villa Dijkzigt bestaat nog steeds. Het is het stenen gedeelte van wat nu het Natuurhistorisch Museum is.
De naam Dijkzicht heeft natuurlijk alles te maken met het uitzicht op de Westzeedijk. Je moeten niet vergeten dat de Westzeedijk ook letterlijk een dijk is die de zee tegen moet houden.
Het Museumpark ligt net als het overgrote deel van Rotterdam onder de zeespiegel. Wanneer je bij de Kunsthal vanuit het park naar boven loopt naar de Westzeedijk, dan overbrug je maar liefst zes meter hoogte.
De architecten van de Westzeedijk hebben het Museumpark mede vormgegeven.
Het recentste park op en rondom de parkeergarage is een ontwerp van de wereldberoemde Rotterdamse architect Rem Koolhaas die ook de Kunsthal Rotterdam heeft ontworpen.
Regenwaterbassin onder Parkeergarage Museumpark
Het Museumpark ligt aan de zuidzijde aan de Westzeedijk. Zoals de naam al doet vermoeden is dit ook daadwerkelijk een zeedijk. Rotterdam ligt voor het grootste gedeelte onder de zeespiegel. De Westzeedijk moet voorkomen dat bij extra hoogwater Rotterdam onderloopt.
Omdat Rotterdam onder de zeespiegel ligt, is het bij hevige regenbuien niet eenvoudig om al dat regenwater snel af te voeren. Het riool kan dat simpelweg niet aan.
Om te voorkomen dat de kelders en singels van Rotterdam bij iedere regenbui overlopen met regenwater is er bij de aanleg van Parkeergarage Museumpark een regenwaterbassin aangelegd onder de parkeergarage.
Het bassin kan miljoenen liters rioolwater tijdelijk opvangen. Daarmee kan het riool worden ontlast en worden overstromingen van kelders en de singels beperkt tot een minimum.
Wat is er in de buurt van het Museumpark nog meer te zien?
In de buurt van het Museumpark is nog veel meer te zien en te doen.
Witte de Withstraat
Aan de andere kant van de Westersingel vind je de Witte de Withstraat. Daar kun je lekker eten en drinken, een beetje shoppen en genieten van de verschillende kunstgaleries.
Ook vind je daar het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With. In de zijstraten rondom de Witte de Withstraat vind je de meest prachtige street art kunstwerken.
Beeldenroute Westersingel
Over de gehele lengte van de Westersingel zijn er maar liefst zeventien verschillende beelden neergezet van zeer uiteenlopende kunstenaars.
Je vindt er onder andere werken van Umberto Mastroianni, Auguste Rodin, Paul McCarthy en Pablo Picasso. De beeldenroute Westersingel is echt de moeite waard.
Breytenbachboom
Aan de overkant van de beeldenroute Westersingel staat de Breytenbachboom. Deze boom is een heel bijzondere boom. Deze plataan is een van de weinige nog levende bomen die het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam heeft overleefd.
De boom is vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach die in 1986 deze plataan uitriep tot het monument van de onbekende dichter.
De plataan wordt bijzonder goed onderhouden en is opgenomen als monumentale boom in het bestand van de Bomenstichting.
Scheepvaartkwartier
Aan de andere zijde van de Westzeedijk ligt het Scheepvaartkwartier. Dat is met zijn statige herenhuizen en uitzicht op de Nieuwe Waterweg misschien wel de meest chique wijk van heel Rotterdam. Ook in het Scheepvaartkwartier kun je lekker eten en drinken.
In het scheepvaartkwartier vind je het Wereldmuseum en het Belastingmuseum.
Ook vind je er de Veerhaven met daarin een bonte collectie oude en nieuwe schepen.
Wat is het adres van Museumpark Rotterdam?
Adres Museumpark Rotterdam
Museumpark 21
3015 CB Rotterdam
Het Museumpark is het gebied dat wordt omsloten door de Westersingel, Rochussenstraat, Dijkzicht ziekenhuis en de Westzeedijk. Door het Museumpark lopen twee straten. De Jongkindstraat en Museumpark.
Wanneer je met de auto wilt komen, dan is het adres van Parkeergarage Museumpark het makkelijkst om te gebruiken.
Waar kun je het beste parkeren bij Museumpark Rotterdam?
Stadsgarage Museumpark is de beste plek om te parkeren als je met de auto naar het Museumpark wilt komen.
In het centrum van Rotterdam is het overal betaald parkeren.
Naast de bekende commerciële parkeergarages heeft de gemeente Rotterdam ook een aantal eigen parkeergarages in beheer. In het algemeen zijn de stadsgarages een stuk voordeliger dan parkeren op straat of bij commerciële parkeergarages.
Zeker wanneer je gebruik maakt van online reserveren van je parkeerplaats, kun je zeer voordelig parkeren bij het Museumpark. Met voordeel betaal je bijvoorbeeld voor vijf uur parkeren in de Stadsgarage Museumpark slechts zes euro. (prijzen 2018). Dat scheelt aanzienlijk.
Adres Museumpark parkeren:
Stadsgarage Museumpark
Museumpark 32
3015 CX Rotterdam
Hoe kom je met openbaar vervoer naar het Museum Park in Rotterdam?
De snelste manier om vanuit heel Nederland met openbaar vervoer naar het Museumpark te komen, is natuurlijk eerst met de trein naar Rotterdam Centraal Station.
Vanaf het station rijden verschillende tramlijnen langs het Museumpark.
Lijn 7 rijdt over de Westersingel naar halte Museumpark.
Je kunt ook met de Metro naar het Museumpark. Op lijn A, B of C stap je uit bij Halte Eendrachtsplein die pal naast het park ligt.
Hoever is het lopen vanaf het Centraal Station naar het Museumpark?
Vanaf het Centraal Station loop je binnen twintig minuten naar het Museumpark.
Wanneer je de hoofduitgang van het Centraal station uitloopt dan blijf je alsmaar rechtuit lopen. Dan kom je vanzelf op de Westersingel.
Wanneer je rechtsom het pad langs het water blijft lopen dan zie je gelijk een groot gedeelte van de beeldenroute Westersingel. Je blijft alsmaar rechtuit lopen tot aan de stoplichten op het Eendrachtsplein.
Steek over bij de stoplichten. Voor het Museum Boijmans van Beuningen loop je na het oversteken nog een paar honderd meter rechtuit en de eerste straat aan je rechterhand is het Museumpark.
Voor de andere musea ga je na het oversteken rechtsaf de Rochussenstraat op. Daar vind je na een paar honderd meter aan je linkerhand Huis Sonneveld. Steek je daar over dan loop je direct tegen het Nieuwe Instituut aan.
Voor de overige musea sla je bij Huis Sonneveld linksaf de Jongkindstraat op naar het Museumpark.