Verbouwing van Boijmans van Beuningen start in 2019 en duurt zeker zeven jaar
De eerste twintig jaar van mijn leven ben ik opgegroeid aan de Spoorsingel in Rotterdam. Wanneer het flink regende dan overstroomden de singels en liepen de kelders onder met regenwater.
Dat was al in de jaren zeventig van de vorige eeuw zo en dat is nu nog steeds zo.
Dat kelders overstromen komt simpelweg door het feit dat Rotterdam voor het overgrote deel onder de zeespiegel ligt en het grondwater nooit ver weg is. Het is gewoon niet eenvoudig om een overmatige hoeveelheid regen af te voeren in deze mooie stad.
Opvang regenwater onder Parkeergarage Museumpark
Tijdens de aanleg van de parkeergarage in het Museumpark is er onder de parkeergarage een enorm groot waterbassin gebouwd.
Het bassin is aangelegd om tijdens hevige regenval het riool te ontlasten. Op die manier wordt zo veel als mogelijk voorkomen dat het rioolwater overloopt in de vele singels die Rotterdam rijk is.
Maar dan moet dat water wel eerst in het riool terecht zijn gekomen.
Boijmans van Beuningen lekt
Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand. En die weg hoeft echt niet altijd direct naar het riool te leiden. Wanneer een gebouw niet helemaal waterdicht is, dan lopen kelders bij een hevige regenbui al snel vol.
In 2013 werd het museum Boijmans van Beuningen daar voor de zoveelste keer mee geconfronteerd.
De kelders van Boijmans worden gebruikt als depot voor de vele kunstschatten die het museum rijk is. Ruim negentig procent van de gehele collectie van Boijmans ligt hier opgeslagen.
Wanneer die vollopen met regenwater dan is dat natuurlijk een ramp. Het in aanbouw zijnde nieuwe Depot Boijmans van Beuningen komt er dan ook niet voor niets. In het nieuwe gebouw worden de kunstwerken hoog en droog opgeslagen.
Maar ook als het huidige depot verplaatst wordt naar het nieuwe pand, dan wil je nog steeds niet dat er zomaar water in de kelder van het museum terecht kan komen.
Dit is een van de redenen waarom Boijmans van Beuningen verbouwd gaat worden. Ook de elektrische bedrading heeft zijn langste tijd gehad in het museum.
Oververhitte schakelkasten
Tijdens een interview door de NOS met de directeur van het museum verklaarde deze: “In de schakelkasten van het museum wordt het geregeld te warm. We kwamen in de zomer een temperatuur tegen van 160 graden. Dat leverde ontploffingsgevaar op. Kabels corrodeerden voor onze ogen en ontvlamden bijna.”
Voor aanvang van de verbouwing van Boijmans van Beuningen zal het museum eerst asbestvrij worden gemaakt. Al met al heel wat redenen om het museum grondig te verbouwen.
Tijdens de renovatie van de kelders zal het gehele museum onder handen worden genomen en klaargemaakt worden voor de bezoekers van de toekomst.
De verbouwing van Boijmans van Beuningen gaat zonder tegenvallers ruim 220 miljoen euro kosten. Het gevolg van de verbouwing is wel dat het museum zeker zeven jaar gesloten blijft.
Het bakstenen gedeelte van Boijmans van Beuningen, Van der Steur gebouw uit 1935, heeft de status van Rijksmonument. Na de verbouwing zal dat gedeelte van het museum in ieder geval de zo herkenbare uitstraling behouden.
Wanneer start de verbouwing van Boijmans?
Je zou kunnen zeggen dat met de start van de bouw van het nieuwe Depotgebouw, de verbouwing van Boijmans van Beuningen al begonnen is.
Het museum zelf sluit de deuren in fases. Op 13 januari 2019 sluiten de vaste collectiezalen van het museum de deuren. Dat zijn de zalen in het bakstenen gedeelte van het museum.
In het modernere gedeelte van het museum bevinden zich de tentoonstellingsruimtes. Daar worden nog tot 26 mei 2019 diverse tentoonstellingen georganiseerd. Daarna zal ook dit gedeelte van het museum de deuren sluiten.
Wat gebeurt er met de collectie tijdens de verbouwing?
Tijdens de renovatie en verbouwing van het museum zullen zeven musea een deel van de collectie van Boijmans van Beuningen blijven tonen.
Onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’ zullen de Rotterdamse musea Belasting & Douane Museum, het Chabot Museum, de Kunsthal Rotterdam, het Maritiem Museum, Museum Rotterdam en het Wereld Museum delen van de collectie tonen.
Ook het Stedelijk Museum Schiedam doet mee aan dit project.
Er zijn nu al tien tentoonstellingen gepland die van februari 2019 tot en met 2022 te zien zullen zijn. Verschillende musea zullen daarbij verbanden leggen met hun eigen collectie.
Tijdens Art Rotterdam zal in februari 2019 de eerste tentoonstelling, ‘Picasso op Papier’, worden geopend in de Kunsthal.
The Best of Boijmans
De collectie van Museum Boijmans van Beuningen bevat een groot aantal topstukken. Die kunstwerken worden regelmatig uitgeleend aan musea in binnen- en buitenland.
Onder het motto ‘The Best of Boijmans’ zullen verscheidene topstukken in een reizende tentoonstelling wereldwijd een aantal toonaangevende musea aandoen.
De boekencollectie van het museum zal worden overgeplaatst naar het Stadsarchief Rotterdam. Totdat het Depot Boijmans Van Beuningen klaar is, zal een gedeelte van de collectie worden opgeslagen in verschillende kunstdepots.
Al deze plannen heeft de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit in een mooie illustratie samengevat. Op de website van Boijmans is die in volle glorie te bekijken.
In november van 2018 is er in Arminius nog druk gedebatteerd over de voorgenomen plannen voor de verbouwing van Boijmans. Hieronder kunt u luisteren naar het audioverslag van die bijeenkomst.
Debat Boijmans Binnenstebuiten from Arminius on Vimeo.